Βιογραφικό

    Ο Νίκος Θ. Παναγιωτάρας γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1955. Σπούδασε Ψυχολογία της Λογοτεχνίας στο Saint Louis, Missouri, Παιδαγωγική Ψυχολογία, Παγκόσμια Λογοτεχνία, Αγγλική Φιλολογία και Σκέψη και Φιλοσοφία στην Ιστορία των Λαών (1974-1980).

   Ασχολήθηκε με τρεις μεταπτυχιακές εργασίες που αφορούσαν:

1η) Shakespeare in our days without Oracles(μια ανατρεπτική έρευνα που προκάλεσε αναταραχή στους κύκλους      των φανατικών φιλολόγων-λογοτεχνών του William Shakespeare),

2η) Eliot και Σεφέρης, βίοι παράλληλοι στον 21ον αιώνα, και

3η) Τι κάνει η Montessori στον Κήπο μας: Η τέχνη της παίδευσης, η απόρροια της μόρφωσης.

    Το 1977, υπό τη διεύθυνση της Naomi Burton Stone και την καθοδήγηση του Rossario Mazza, άρχισε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: Η Θλίψη του Έρωτα μέσα από την Ποίηση, από τον Pablo Neruda μέχρι τον Khalil Gibran, η οποία και ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση δυο ετών, το 1981.

   Διετέλεσε σύμβουλος-καθηγητής διεύθυνσης αλλοδαπών μαθητών σε 2ο βάθμια εκπαιδευτικά προγράμματα για την πολιτεία του Missouri με έδρα το Soldan International Centre του Saint Louis καθώς επίσης και για την πόλη του Arnold με έδρα στο Fox District. Κλήθηκε στη θέση του συμβούλου αλλοδαπών φοιτητών και στο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Orientation U.S.A.” των πανεπιστημίων: Notre Dame University, Indiana – Saint Louis University και Maryville University of Missouri. Από το 1978 εργάζεται ως καθηγητής Παγκόσμιας Λογοτεχνίας στο Fontbonne University, Saint Louis, και Washington  University, Saint Louis.

    Δίδαξε Αρχαία Ελληνική Τραγωδία και ποίηση 21ου αιώνα (T.S. EliotEzra Pound – James Joyce στο U.M.S.L (University of Missouri Saint Louis) όπως και στο University of Tucson, Tucson, Arizona.

Δίδαξε αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα σε αλλοδαπούς φοιτητές με το σύστημα εκμάθησης “Berlitz” στα πανεπιστήμια Lindenwood και Maryville στο Missouri, αναλαμβάνει τη διεύθυνση διεξαγωγής εξετάσεων του Τ.O.E.F.L. 1979-1981.

   Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1973 με τρεις ποιητικές συλλογές, το πρώτο και κύριο όμως σημαντικό του βιβλίο ήταν "Στην Καρδιά του Εγκέλαδου (1975)" και στη συνέχεια με το "Κάποιος ράγισε το φιλιατρό της γνώσης (1977)".

   Ως ξεναγός στην πολιτική ποίηση έχει επιδοθεί και ταχτεί στην προσπάθεια επιβίωσης της ελληνικής γλώσσας και της τέχνης του «γράφειν και ποιείν». Σήμερα διδάσκει μέσω του προγράμματος distant learning-teaching φιλολογία και είναι αντεπιστέλλον μέλος της φιλολογικής έδρας The Impact of Greek Literature in the Western Civilization”, στο U.C.L.A., University of California, Los Angeles.